Pfizer fillon testimin e vaksinës te fëmijët nën 12-vjeç

 Pfizer fillon testimin e vaksinës te fëmijët nën 12-vjeç

Kompania farmaceutike Pfizer njoftoi sot se do të fillojë testimin e vaksinës në një grup më të madh të fëmijëve më të vegjël se 12-vjeç, pasi ata të vendosin se sa dozë më e vogël do t’u jepet fëmijëve krahasuar me ato më të vjetra.

Studimi do të përfshijë 4.500 fëmijë në më shumë se 90 institucione klinike në Shtetet e Bashkuara, Finlandë, Poloni dhe Spanjë, deklaroi kompania amerikane, raporton Reuters.

Bazuar në sigurinë, tolerancën dhe përgjigjen imune të testimit të 144 fëmijëve në fazën e parë të studimit të dozës së dytë, Pfizer tha se do të testojë 10 mikrogramë të dozës te fëmijët midis 5 dhe 11-vjeç dhe tre mikrogramë për grup-moshën gjashtë muaj deri në tre vjet.

Advertisement

Vaksina Pfizer është aprovuar për përdorim te fëmijët më të vjetër se 12 vjet në Evropë, SHBA dhe Kanada, dhe ata marrin të njëjtën dozë si të rriturit – 30 mikrogramë.

Gati shtatë milionë adoleshentë morën të paktën një dozë të vaksinës në Shtetet e Bashkuara, sipas të dhënave të Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Vaksinimi i fëmijëve dhe të rinjve konsiderohet si një hap kryesor drejt fitimit të imunitetit kolektiv dhe përfundimit të pandemisë COVID-19.

Shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara dhe disa vende të tjera po shqyrtojnë lidhjen midis inflamacionit të muskujve të zemrës dhe vaksinave të ARN-së (Moderna dhe Pfizer), veçanërisht te burrat e rinj.

Advertisement

Të ngjashme