Hipertensioni mund të paraqesë rrezik më të fortë të demencës te gratë

 Hipertensioni mund të paraqesë rrezik më të fortë të demencës te gratë

Demenca përfshin humbjen progresive të kujtesës, aftësitë njohëse dhe aftësinë për të kryer detyrat e përditshme.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 50 milionë njerëz në të gjithë botën kanë demencë dhe çdo vit, ka pothuajse 10 milionë raste të reja.

Megjithëse aktualisht nuk ka shërim ose terapi që mund të ngadalësojë përparimin e gjendjes, shkencëtarët kanë identifikuar disa faktorë rreziku për të, shkruan Medical News Today, transmeton Klankosova.tv

Advertisement

Për shembull, disa ndryshime në stilin e jetës dhe trajtimet me ilaçe mund të zvogëlojnë këto rreziqe, duke ndihmuar në parandalimin e zhvillimit të gjendjes në radhë të parë.

Çështjet kardiovaskulare si presioni i lartë i gjakut janë shfaqur si faktorë veçanërisht të rëndësishëm të rrezikut për demencën.

Disa studime kanë zbuluar se hipertensioni i vë gratë në rrezik më të lartë të demencës sesa burrat.

Një studim i ri i Institutit “George për Shëndetin Global” në Universitetin e Uellsit, i cili ndoqi më shumë se gjysmë milioni individë, shton provat se presioni i lartë i gjakut në moshën e mesme i vë gratë në një rrezik relativ më të lartë të demencës, edhe pas llogaritjes së rreziqeve të tjera.

Studiuesit zbuluan se pirja e duhanit, diabeti, dhjami i lartë i trupit dhe statusi i ulët socio-ekonomik, të gjitha ndikojnë në rrezikun e demencës në mënyrë të barabartë për burrat dhe gratë, transmeton Klankosova.tv.

 

Advertisement

Të ngjashme