Pse është sekret vendndodhja e pemës më të lartë në botë

Pse është sekret vendndodhja e pemës më të lartë në botë

Bota është plot me gjëra shumë të larta që turistët kënaqen t’i vizitojnë: mendoni Kullën Eifel në Paris, ndërtesën Chrysler në Nju Jork ose Burj Khalifa në Emiratet e Bashkuara Arabe. Por pema më e lartë e gjallë në botë është një përvojë e tillë e vizitorëve që mund të mos arrini ta shijoni. Me një vendndodhje të mbajtur sekret nga publiku i gjerë, druri i kuq i madh në Kaliforni nuk është më diçka që mund të shënoni nga lista e vendeve për t’u vizituar.

Ku është pema më e lartë në botë?

E fshehur thellë në Parkun Kombëtar dhe Shtetëror Redwood në Kaliforninë Veriore qëndron një pemë gjigante e kuqe (Sequoia sempervirens), me nofkën Hyperion. Kjo pemë gjigante mendohet të jetë pema më e lartë e gjallë në botë me një lartësi të madhe 115.92 metra, madje edhe më e lartë se Statuja e Lirisë.

Pema u zbulua si më e larta në botë në vitin 2006 nga Chris Atkins dhe Michael Taylor. Vendndodhja e saktë e pemës është një sekret i ruajtur fort për ta mbrojtur atë dhe nuk është zbuluar kurrë publikisht edhe pse supozohet se koordinatat e saj u postuan nga një faqe interneti në vitin 2015, gjë që çoi në një rritje të alpinistëve. Nuk ka shtigje të drejtpërdrejta ecjeje të lehta deri te pema, dhe ata që kanë dashur të kenë një vështrim më të afërt kanë “ecur shkurreve” nëpër një bimësi mjaft të dendur.

Pse nuk mund të vizitoni Hyperion?

Megjithatë, shumë vizitorë ishin të vendosur për t’i bërë një vizitë Hyperionit. Aq shumë sa që Shërbimi i Parkut Kombëtar tani ka mbyllur të gjithë zonën dhe ka deklaruar se do të ketë një gjobë deri në 5,000 dollarë dhe madje edhe burgim për ata që janë të vendosur të thyejnë rregullat dhe ta kërkojnë atë.

“Përdorimi i kësaj zone kishte një ndikim në vegjetacionin dhe potencialisht sistemin rrënjor të pemës që njerëzit shkojnë atje për të vizituar”, tha Leonel Arguello, Shefi i Burimeve Natyrore të Parkut, për “SFGate”. “Kishte mbeturina dhe njerëzit po krijonin edhe më shumë shtigje anësore për të përdorur banjën. Ata lënë letër higjienike të përdorur dhe mbeturina njerëzore – nuk është gjë e mirë, nuk është një skenë e mirë”.

Mbyllja është kryesisht për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të bimësisë përreth në zonë, por edhe për të mbrojtur mirëqenien e vizitorëve. Meqenëse nuk ka një rrugë të qartë aksesi, dhe shërbim të paqartë GPS dhe celular, çdo shërbim urgjence do ta kishte shumë të vështirë për të arritur dikë në ankth.

“Nëse dikush do të lëndohej atje poshtë, do të duhej goxha kohë para se të arrinim tek ai dhe t’i nxirrnim”, tha Arguello. “Këto janë të gjitha arsyet pse ne po shkojmë në të sigurt dhe po mbrojmë burimet tona”.

Cila është pema më e vjetër në botë?

Ndërsa Hyperion mendohet të jetë rreth 700 deri në 800 vjeç, pema më e vjetër në botë mendohet të jetë një pemë pishe me bristlecone të Pellgut të Madh të njohur si Methuselah që gjendet gjithashtu në Kaliforni. Mendohet të jetë mbi 4,850 vjeç, sipas BBC. Pema më e lartë në Azi mendohet të jetë një selvi me lartësi 102 metra dhe u zbulua vetëm në maj të këtij viti.