Cilat janë dhimbjet, simptomat dhe trajtimi i nervit shiatik?

Cilat janë dhimbjet, simptomat dhe trajtimi i nervit shiatik?

Shiatiku, i quajtur edhe radikulopati lumbare, është një dhimbje që e ka origjinën përgjatë nervit tuaj shiatik.

Ky nerv shtrihet nga pjesa e pasme e legenit tuaj deri në pjesën e pasme të kofshës. Nervi juaj shiatik është nervi kryesor në këmbën tuaj. Është gjithashtu nervi më i madh në të gjithë trupin tuaj.

Si diagnostikohen dhimbjet e nervit shiatik?

Së bashku me një histori të plotë mjekësore dhe ekzaminim fizik, testet për dhimbje të nervit shiatik mund të përfshijnë:

Rrezet e energjisë elektromagnetike krijojnë imazhe të indeve, eshtrave dhe organeve të brendshme në film, përmes imazheve me rezonancë magnetike (MRI).

Gjatë EMG, gjilpëra të holla vendosen në muskujt tuaj për të regjistruar aktivitetin elektrik. NCS shpesh bëhet së bashku me EMG për të përcaktuar nëse një nerv po funksionon normalisht. Elektrodat më pas vendosen në vende të ndryshme në lëkurën tuaj përgjatë rrugës nervore.

Kur stimuloni nervin në vende të ndryshme, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor më pas mund të përcaktojë vendin specifik të lëndimit tuaj.

Cili është trajtimi i dhimbjes së nervit shiatik?

Ishiasi zakonisht shërohet vetë me pushim dhe kohë. Për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjes, trajtimi mund të përfshijë:

-Barnat anti-inflamatore josteroidale si ibuprofeni,

-Nxehtësia ose e ftohta aplikohet në muskujt e lënduar,

-Lëvizja (mbajtja e trupit tuaj në lëvizje minimizon inflamacionin),

-Manipulimi osteopatik,

-Kirurgji (për të riparuar herniet e diskut, nëse gjendja vazhdon).

Çfarë e shkakton dhimbjet e nervit shiatik?

Zakonisht, nervi shiatik shkaktohet nga e fryrë e diskut në shtyllën kurrizore që shtyp nervin tuaj shiatik. Arsyet e tjera për presion mbi nervin tuaj shiatik mund të përfshijnë:

-Obeziteti

-Qëndrimi jo korrekt

-Tumori

-Abscesi

-Mpiksje të gjakut

-Pozicioni i sikletshëm ulur

-Çdo çrregullim nervor

Ndonjëherë, shkaku i dhimbjes së nervit shiatik mund të mos identifikohet.

Cilat janë simptomat e dhimbjes së nervit shiatik?

-Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës që rrezaton ose përhapet në të pasmet tuaja dhe në pjesën e pasme të njërës kofshë,

-Dhimbje që shtrihet nga vithet dhe vazhdon poshtë në këmbë,

-Mpirje (në raste të rënda),

-Ndjeheni të dobët (në raste të rënda).

Kur duhet të kontaktoni ofruesin e kujdesit shëndetësor?

Telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse:

-Dhimbja juaj përkeqësohet,

-Ju humbni ndjenjën në këmbën tuaj të prekur, ose vini re dobësi në këmbën tuaj,

-Ju keni probleme me zorrët ose fshikëzën tuaj,

-Dhimbja juaj kthehet pas trajtimit të suksesshëm të dhimbjes së nervit shiatik.