Vuk Drashkoviq: Nëse Vuçiq e mban Vulinin drejtor të BIA-s, Serbia do të izolohet si në vitet e 90-ta

Vuk Drashkoviq: Nëse Vuçiq e mban Vulinin drejtor të BIA-s, Serbia do të izolohet si në vitet e 90-ta

Kryetari i Lëvizjes Serbe për Rindërtim, Vuk Drashkoviq, ka thënë se për shkak të akuzave nga Shtetet e Bashkuara, hetimi ndaj drejtorit të Agjencisë për Siguri dhe Informacion (BIA), Aleksandar Vulin është i pashmangshëm.

Drashkoviq i tha agjencisë Beta se qeveria, mes Vulinit dhe Serbisë, duhet të zgjedhë Serbinë.

Akuzat ndaj Vulin janë të tilla që një hetim në Serbi është i pashmangshëm. Dhe ndërrimi i tij gjithashtu. Është gjithashtu e pashmangshme bllokimi i plotë i ndikimit malinj të shërbimeve ruse në Serbi, sepse është në radhë të parë në interes të Serbisë, jo të Amerikës”, tha ai.

Drashkoviq deklaroi se vendosja e sanksioneve ndaj drejtorit të BIA-s, Aleksandar Vulin nga qeveria amerikane ishte një vendim i pritshëm.

Unë e di prej kohësh qëndrimin e SHBA-së se Aleksandar Vulin nuk mund të kryejë funksionin e shefit të Shërbimit të Sigurisë. Kur u emërua, disa herë u kërkua largimi i tij, për të gjitha arsyet e theksuara në vendimin e Departamentit të Thesarit të SHBA-së. Uashingtonit iu bënë vazhdimisht premtime se Vulin do të hiqej, por kjo nuk ndodhi. Mesazhi amerikan është i qartë: Serbia nuk mund të jetë as Kolumbi, as Bjellorusi”, tha Drashkoviq.

Në pyetjen Beta se cilat mund të jenë pasojat për Serbinë nga sanksionimi i drejtorit të BIA-s nga shteti më i fuqishëm në botë, kryetari i SPO-së tha se Serbia mund të izolohet si në vitet nëntëdhjetë.

“Pasojat mund të jenë shumë serioze. Vendimi amerikan do të pasohet nga vendet e aleancës së NATO-s dhe BE-së. Kjo do të fillonte një izolim të ri të Serbisë, si në vitet nëntëdhjetë, i cili nuk guxon të lejohet”, tha ai.

I pyetur se çfarë përgjigje duhet pritur nga autoritetet në Serbi me këtë rast, Drashkoviq tha se autoritetet duhet ta marrin seriozisht vendimin amerikan.

“Pres që qeveria ta marrë seriozisht vendimin amerikan, të mos përsërisë gabimet e viteve 1990. Midis Vulinit dhe Serbisë, Serbia duhet të zgjidhet”, theksoi Drashkoviq, partia e të cilit është partner koalicioni i Partisë Progresive Serbe në pushtet.

Aleksandar Vulin, drejtor i Agjencisë së Informacionit të Sigurisë, është vendosur në listën e zezë të SHBA-së, bëhet e ditur në faqen e internetit të Departamentit të Financave të SHBA-së.

Siç shkruhet në shpjegim, Vulin është i përfshirë në krimin e organizuar ndërkombëtar, tregtinë e paligjshme të drogës dhe shpërdorimin e detyrës publike.

Vulin thuhet se ka mbajtur një marrëdhënie reciproke të dobishme me tregtarin serb të armëve Slobodan Teshiq, i cili është gjithashtu nën sanksionet e SHBA-së, duke ndihmuar dërgesat e tij të paligjshme të armëve të lëvizin lirshëm nëpër kufijtë e Serbisë.

“Veprimet e Vulin promovuan korrupsionin në institucionet qeveritare në Serbi. Këto akte përfshijnë përdorimin e autoritetit të tij për përfitime personale, duke përfshirë përfshirjen në një rrjet të trafikut të drogës. Ai përdori pozicionet e tij publike për të mbështetur Rusinë, duke mundësuar ndikimin keqdashës të Rusisë, duke ulur kështu sigurinë dhe stabilitetin e Ballkanit Perëndimor dhe duke i ofruar Rusisë një platformë për të zgjeruar më tej ndikimin e saj në rajon”, thuhet në faqen e internetit të Departamentit të Thesarit të SHBA-së.

Duke komentuar akuzat ndaj drejtorit të BIA-s, presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha se kokaina nuk është gjetur në kabinetin e Vulinit, por në Shtëpinë e Bardhë në Uashington dhe se arsyeja e vetme e sulmit ndaj Vulin ishte afërsia e tij me Rusinë.