Robert Hanssen ishte një nga spiunët më të dëmshëm në historinë e FBI-së

Robert Hanssen ishte një nga spiunët më të dëmshëm në historinë e FBI-së

Robert Hanssen ishte një nga spiunët më të dëmshëm në historinë e FBI-së.

Ish-agjenti amerikan, i cili ka vdekur në burg, ka nxjerrë sekretet kryesore në Moskë për gati 20 vjet tradhti, që agjencia thotë se kushtojnë jetë.

U deshën 300 agjentë për ta rrëzuar përfundimisht. Dy prej tyre që luajtën një rol qendror treguan se si ia dolën.

Në dhjetor të 2000-ës, agjenti i FBI Richard Garcia pati një vizitë kurioze nga një koleg që mbikëqyrte tryezën e Rusisë.

“Ai pyeti: “A njihni një djalë të quajtur Robert Hanssen?”, kujton zoti Garcia. “Unë thash jo’.”

Zyrtari u përgjigj: “Mirë, sepse do ta bësh.”

Disa muaj më vonë, pjesërisht falë punës së fshehtë të Garcia, i gjithë vendi do të bënte gjithashtu. Arrestimi i Hanssen në shkurt 2001 shkaktoi tronditje në komunitetin e inteligjencës dhe shtrirja e jetës së tij të dyfishtë shpërtheu në faqet e para.

Më shumë se dy dekada më vonë, të hënën e kësaj jave, autoritetet njoftuan se ai ishte gjetur i papërgjegjshëm në qelinë e tij në burgun e sigurisë maksimale në Kolorado, ku po vuante një dënim të përjetshëm. Ai ishte 79 vjeç dhe mendohet se ka vdekur nga shkaqe natyrale.