Efektet e rrezeve të diellit në shëndetin tonë

Efektet e rrezeve të diellit në shëndetin tonë

Ekzistenca e të gjithë jetës në Tokë ushqehet nga drita e Diellit.

Përveçse na mbanë ngrohtë, ka shumë përfitime shëndetësore që lidhen me ekspozimin ndaj dritës së diellit.

Ndërsa rrezatimi ultravjollcë (UV) në rrezet e diellit ofron një mori efektesh pozitive në mirëqenien tonë, ekspozimi afatgjatë ndaj dritës së diellit është i lidhur me disa çështje shëndetësore krejtësisht negative.

Në mënyrë të ngjashme, mungesa e dritës së diellit mund të shkaktojë një mori problemesh.

Sasia e djersës dhe aroma e saj varen nga humori, ushqimet, medikamentet, hormonet dhe sëmundjet.

Djersa në varësi të gjinisë – Mesatarisht djersa e një mashkulli ka 18 përqind më shumë kripë se ajo e një femre.

Nëse njeriu humbet një litër djersë në një orë atëherë duhet të pijë një litër ujë për të parandaluar dehidratimin.

Dielli – Dielli është ylli në qendër të Sistemit Diellor. Burimi më i rëndësishëm i energjisë për jetën në Tokë, kjo sferë pothuajse e përsosur e plazmës së nxehtë është 150 milion km larg nesh. Megjithatë, në disa ditë, duket dhe ndihet sikur është mbi kokën tonë dhe kjo mund të jetë një gjë e mirë dhe një gjë e keqe.

Rrezatimi ultravjollcë – Rrezet e diellit arrijnë në Tokë në formën e rrezatimit ultravjollcë (UV). Drita e diellit ka efekte pozitive dhe negative shëndetësore.

Vitamina D – UV në rrezet e diellit është një burim kryesor i vitaminës D. Kur lëkura është e ekspozuar ndaj dritës së diellit, ajo prodhon vitaminën D nga kolesteroli. Vitamina D, e njohur si vitamina e diellit, ka shumë role në trup dhe është thelbësore për shëndetin optimal.

Nivelet e kalciumit dhe fosfatit – Vitamina D ndihmon në rregullimin e sasisë së kalciumit dhe fosfatit në trup. Këta faktorë janë jetik për ruajtjen e kockave dhe muskujve të shëndetshëm. Vitamina D gjithashtu mund të mbrojë kundër infeksioneve të frymëmarrjes, demencës etj.

Rritja e humorit – Një përfitim tjetër i ekspozimit ndaj rrezeve ultravjollcë është përmirësimi i humorit. Rrezet e diellit ofrojnë ngrohtësi dhe dritë që përmirësojnë ndjenjën tuaj të përgjithshme të mirëqenies. Rrezet e diellit gjithashtu mund të stimulojnë qarkullimin e gjakut, gjë që rrit nivelin e energjisë.

Sa diell? – Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) deklaron se pesë deri në 15 minuta ekspozim i rastësishëm në diell i duarve, fytyrës dhe krahëve dy deri në tre herë në javë gjatë muajve të verës është i mjaftueshëm për të mbajtur nivelet tuaja të larta të vitaminës D.

Cikli gjumë-zgjim – Ekspozimi në diell është i lidhur me kohën e sintezës së melatoninës. Melatonina është një hormon që rregullon ciklin gjumë-zgjim. Drita e diellit është gjithashtu përgjegjëse për ruajtjen e ritmeve normale dhe të fuqishme cirkadiane, një proces i natyrshëm, i brendshëm që rregullon ciklin gjumë-zgjim dhe përsëritet afërsisht çdo 24 orë.

Rreziqet shëndetësore të mos marrjes së mjaftueshme të dritës së diellit – Mungesa e dritës së diellit mund të çojë në mungesë të vitaminës D. Kjo mund të çojë në një gamë të gjerë çështjesh shëndetësore, duke përfshirë rritjen e rrezikut të osteoporozës, sëmundjeve të zemrës, disa kancereve, sëmundjeve infektive dhe madje edhe gripit, sipas Shkollës Publike të Harvardit.

Vendi më pak me diell në Tokë – Të dhënat klimatike të OKB-së tregojnë se Tórshavn, kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Ishujve Faroe, ka një mesatare vjetore prej vetëm 840 orësh në vit me diell, duke e bërë atë destinacionin më pak me diell në planet.