SHBA i bën thirrje Rusisë ta lirojnë gazetarin e Wall Street Journal në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit

Antony Blinken

Sekretari i Shetit, Antony Blinken, u ka bërë thirrje autoriteteve ruse, që në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit, të lirojnë reporterin e Wall Street Journal, Evan Gershkovich, dhe të gjithë gazetarët tjerë të arrestuar.

Këtë ai e ka bërë në një deklaratë të lëshuar në nder të 30 vjetorit të Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit, ku thotë se SHBA shprehin mirënjohjen e thellë për gazetarët dhe profesionistët e shquar të medias anembanë botës, transmeton klankosova.tv.

”Në 30-vjetorin vjetor të Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit, Shtetet e Bashkuara shprehin mirënjohjen tonë të thellë për gazetarët dhe profesionistët e shquar të medias anembanë botës, puna e të cilëve siguron rrjedhën e informacionit dhe ideve që formojnë gjakun jetësor të shoqërive të lira dhe të hapura. Sot reflektojmë edhe për sakrificën e jashtëzakonshme të bërë nga kaq shumë gazetarë në kryerjen e këtij profesioni fisnik.

Shumë qeveri përdorin represionin për të heshtur shprehjen e lirë, duke përfshirë edhe hakmarrjen kundër gazetarëve që thjesht bëjnë punën e tyre. Ne përsëri u bëjmë thirrje autoriteteve ruse që të lirojnë menjëherë reporterin e Wall Street Journal, Evan Gershkovich, dhe të gjithë gazetarët e tjerë të arrestuar për ushtrim të lirisë së shprehjes.

Burgimi nuk është i vetmi kërcënim me të cilin përballen gazetarët. Gazetarët që mbulojnë konfliktet e dhunshme dhe korrupsionin i nënshtrohen frikësimit dhe rrëmbimit, shpesh të kryera pa u ndëshkuar.

Diku tjetër, gazetarët përballen me diskriminim, censurë dhe sisteme drejtësie të armatosura. Qeveritë në mbarë botën kanë përdorur mjete të ndryshme represioni për të detyruar mediat të mbyllen.

Në këtë Ditë Botërore të Lirisë së Shtypit, ne ripërkushtohemi për të mbrojtur lirinë e shtypit në shtëpi dhe për ta promovuar atë në të gjithë globin”, thuhet në deklaratën e lëshuar nga Blinken, transmeton klankosova.tv.