Një kapsulë kohore e Luftës së Ftohtë është e hapur tani

Një kapsulë kohore e Luftës së Ftohtë është e hapur tani

Një bunker atomik top-sekret është hapur për publikun në Danimarkë. Ky bunker që është ndërtuar për t’i bërë ballë një sulmi bërthamor, tani është një muze mahnitës nëntokësor që hedh dritë mbi paranojën e Luftës së Ftohtë.

Bunkeri është i fshehur në pyllin Rold të Jutlandës veriore, rreth 400 km në veri-perëndim të Kopenhagës, është kompleksi i gjerë i bunkerit i Koldrigsmuseet REGAN Vest (Muzeu i Luftës së Ftohtë REGAN West).

The curved and ribbed walls were designed to slow down the pressure wave of a nuclear blast (Credit: Adrienne Murray Nielsen)

I ndërtuar fshehurazi në vitet 1960 në kulmin e tensioneve të Luftës së Ftohtë, ky është vendi ku qeveria daneze dhe madje edhe mbretëresha do të ishin evakuuar nëse do të shpërthente lufta bërthamore.

Plani ishte të drejtohej vendi nga brenda kësaj strehe, 60 metra nën tokë, dhe vetë ekzistenca e saj u mbajt e heshtur për dekada derisa u zbulua përfundimisht në vitin 2012. Pas vitesh përgatitjesh, ajo u hap për publikun për herë të parë në shkurt 2023 si muze.

Kompleksi i bunkerit është mbetur në kohë, me pajisje të modës së vjetër të mbetura në zyra të paprekura
Kompleksi i bunkerit është mbetur në kohë, me pajisje të modës së vjetër të mbetura në zyra të paprekura

Vetëm 50 mijë vizitorë lejohen në vit, dhe aksesi është kufizuar në grupe të vogla prej 10 personash në turne 90-minutëshe me guida që eksplorojnë 2 km të sistemit të bunkerit labirint. Është një udhëtim që hap sytë në zemrën e një kapsule kohore të kohës së Luftës së Ftohtë.

Regan Vest was built in the early 1960s at the height of Cold War tensions (Credit: Adrienne Murray Nielsen)

Queen Margrethe had her own quarters here in case nuclear war broke out (Credit: Adrienne Murray Nielsen)

Rrini të informuar mbi zhvillimet kryesore duke u bërë pjesë e komunitetit tonë në Viber

BONUS: Merreni aplikacionin tonë në Android dhe iOS