Kurti publikon vizionin e tij për Asociacionin (DOC)

Albin Kurti

Kryeministri Albin Kurti ka prezantuar vizionin e tij për Asociacionin e Komunave me Shumicë Serbe.

Gjatë takimeve të së martës në Bruksel mes delegacioneve të Kosovës dhe të Serbisë, Ekipi Menaxhues prezantoi një draft-statut të Asociacionit.

Kurti tha se ky ekip tashmë është dekomisionuar, ndërsa shtoi se nuk e pranon atë statut.

“Në thelb nuk jam dakord me draftin. Ai përfaqëson dëshirën për një Republika Sërpska në Kosovë”, tha Kurti në Twitter, teksa publikoi edhe draft-vizionin e tij që e paraqiti në takimin me Vuçiqin e Borrellin.


Vizioni i Kryeministrit, z. Albin Kurti, për zbatimin e Nenit 7 të Marrëveshjes Themelore ndërmjet Kosovës dhe Serbisë (27 shkurt 2023)

Zbatimi i Nenit 7 të Marrëveshjes Themelore, në lidhje me Nenin 10, duhet të jetë në përputhje me Kushtetutën e Republikës së Kosovës (dhe vendimin shoqërues të Gjykatës Kushtetuese të datës 23 dhjetor 2015), Letër-Garancionin e ish-Përfaqësueses së Lartë Mogherini drejtuar kryeministrit të Kosovës (datë 24 gusht 2015) dhe qëndrimin e Qeverisë së Shteteve të Bashkuara (Chollet/ Deklarata e Escobar, e datës 30 janar 2023). Për të përmbushur këtë ambicie, një projekt-statut duhet të jetë në gjendje të përmbushë, ndër të tjera, kriteret kumulative të mëposhtme, përkatësisht të përfshijë këto elemente:

Ai do të burojë nga autorizimet e konventave të Këshillit të Evropës, përkatësisht Konventa Kornizë;

Ajo do t’u ofrojë mundësinë pjesëtarëve të komunitetit serb në Kosovë për të promovuar dhe mbrojtur interesat e tyre përmes një kornize vetë-menaxhuese;

Ai do të nxisë një projekt joterritorial, ku të gjithë serbët në Kosovë do të përfaqësohen funksionalisht (duke u mbështetur në të drejtën e tyre të votës dhe parimet e parapara në Kapitullin III, nenet 57, 58 dhe 59 të Kushtetutës së Kosovës) në përputhje me parimin e barazisë para ligjit dhe mosdiskriminimit, dhe, në bazë të të cilave, të gjithë serbët në Kosovë realizojnë të drejtën e tyre për shoqërim të lirë për të mbrojtur apo avokuar për të drejtat dhe qëllimet politike, kombëtare, kulturore, sociale, ekonomike dhe të tjera;

Ai do të sigurojë një kanal të drejtpërdrejtë të komunikimit me Qeverinë e Republikës së Kosovës, ndër të tjera, përmes pjesëmarrjes në Këshillin Konsultativ të Komuniteteve;

Ai do të ofrojë mundësinë që të financohet nga buxheti i Qeverisë së Republikës së Kosovës, organizatat ndërkombëtare, institucionet e vendeve të treta dhe donacionet, përfshirë edhe nga Serbia, të cilat të gjitha duhet të kalohen përmes procedurave dhe rregulloreve të Ministrisë së Financave të Kosovës;

Ai do të parashikojë mundësinë e bashkëpunimit me të gjitha institucionet, përfshirë komunat, për qëllime të mbështetjes së punës dhe misionit të tyre për anëtarët e saj;

Ai do të njohë plotësisht karakteristikat kushtetuese të Republikës së Kosovës siç janë respektimi i pavarësisë, uniteti i sistemit institucional, integriteti territorial i Republikës dhe do të kontribuojë në realizimin e plotë të saj në praktikë;

Ai do të përdorë ligjet aktuale për të ofruar mundësinë e ushtrimit të disa shërbimeve jofitimprurëse përmes krijimit të shoqatave në fushën e kulturës, artit, shkencës dhe arsimit, si dhe shoqata të studiuesve dhe të tjera për shprehjen, nxitjen dhe zhvillimin e identiteti serb;

Ai do të parashikojë procedurën e regjistrimit në organin qeveritar të Kosovës përgjegjës për administratën e përgjithshme dhe procedurat për pajtueshmëri me ligjin e Kosovës në fuqi;

Ai do të sigurojë dhe promovojë respektimin e pluralizmit politik, lirinë e fjalës, lirinë e asociimit dhe të drejtën për të mbrojtur lirisht identitetin politik dhe fetar të serbëve në Kosovë.

Së fundi, si një angazhim modest shoqërues që mbështetet në frymën e natyrshme liberale të Marrëveshjes Themelore, e cila, në preambulën e saj nënvizon se “mbrojtja e pakicave kombëtare është kusht themelor për paqen”, ky projekt duhet të mishërojë vendosmërinë e përbashkët të Kosovës dhe Serbisë për të qëndruar të sinqertë dhe të përkushtuar për të siguruar që komunitetet e tyre të afërme jo-shumicë të jetojnë sipas të njëjtave standarde të mbrojtjes së të drejtave të njeriut të zakonshme midis shoqërive demokratike dhe kohezive që nuk lënë askënd pas. /Klankosova.tv

vizioni kurti asociacioni

kurti vizioni asociacioni

Rrini të informuar mbi zhvillimet kryesore duke u bërë pjesë e komunitetit tonë në Viber

BONUS: Merreni aplikacionin tonë në Android dhe iOS