Zvicra e merr presidencën e Këshillit të Sigurimit

OKB

Zvicra për herë të parë sot ka marrë udhëheqjen e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (OKB), i cili është përgjegjës për ruajtjen e paqes dhe sigurisë në botë.

Presidenca vjen në një kohë kur kapaciteti i këshillit për të parandaluar dhe zgjidhur konfliktet ndërkombëtare po vihet në pikëpyetje serioze. 15 anëtarët e saj nuk mundën ta ndalonin Rusinë të sulmonte Ukrainën vitin e kaluar. Në qendër të çështjes është aftësia e Kinës, Francës, Rusisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe ShBA-së, anëtarëve të përhershëm – të njohur si “P5”, për të vënë veton e vetme ndaj çdo rezolute.

Detyra kryesore e presidentit të Këshillit të Sigurimit është të sigurohet që puna e përditshme e këshillit të ecë pa probleme. Kjo nënkupton përgatitjen e agjendës së saj, shumë prej të cilave janë përcaktuar paraprakisht. Pikat e rendit të ditës përfshijnë temat që rishikohen periodikisht dhe mandatet ose regjimet e sanksioneve që vijnë për rinovim. Gjithashtu nënkupton organizimin dhe kryesimin e takimeve, shpërndarjen e informacionit tek anëtarët dhe veprimin si fytyra publike e këshillit.

Zvicra ka përcaktuar katër prioritete tematike për mandatin e saj dyvjeçar (2023-2024) si anëtare jo e përhershme e këshillit. Shteti do të kërkojë të ndërtojë paqe të qëndrueshme, të mbrojë civilët në konfliktet e armatosura, të trajtojë ndikimin e ndryshimeve klimatike në siguri dhe të përmirësojë efektivitetin e këshillit.

Rrini të informuar mbi zhvillimet kryesore duke u bërë pjesë e komunitetit tonë në Viber.

BONUS: Merreni aplikacionin tonë në Android dhe iOS.